Zes miljard snoeien is zes miljard snoeien, aldus de minister van Financiën.

Het kabinet heeft “geen financiële ruimte” om te voldoen aan de eisen van de oppositiepartijen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTLZ.

Hij werd bevraagd over de onderhandelingen die hij ook dinsdagavond weer voert met de financieel specialisten van acht fracties uit de Tweede Kamer. “Er zijn uiteenlopende wensen en er is geen financiële ruimte. Zo simpel is het”, aldus Dijsselbloem, die dus vasthoudt aan het bedrag van 6 miljard euro dat het kabinet wil bezuinigen.

Hij zei dat je ‘politiek inhoudelijk’ van alles kunt vinden van de Europese begrotingsregels en de afspraak om 6 miljard te bezuinigen, maar de werkelijkheid is dat het niet voor niks is afgesproken en dat Nederland zelfs het voortouw nam voor strengere regels. “En dit is het minimale wat we moeten doen.”

Praten over andere invulling maatregelen mogelijk

Wel is Dijsselbloem bereid te kijken of de invulling van de bezuinigingen en de lastenverzwaringen “slimmer” kan, met minder zware gevolgen voor bepaalde groepen. Maar er moet voor aanpassingen wel financiële dekking gevonden worden, waarschuwde hij.

Het versnellen van onderdelen van het sociaal akkoord, zoals D66 en CDA willen, is wel mogelijk, maar het levert voor de overheidsfinanciën in 2014 niets op. En het kabinet hecht er zeer aan om de handtekeningen van de sociale partners onder het sociaal akkoord te behouden.

Dijsselbloem ziet een grote verantwoordelijkheid weggelegd voor politici om bij het huidige "precaire" wereldwijde economische herstel tot oplossingen te komen, niet alleen in Nederland maar ook in eurolanden als Italië, Griekenland en Portugal. Maar dat geldt ook voor de VS, waar geruzied wordt over het schuldenplafond. "Ik zou het heel slecht vinden als de onmogelijkheid om tot een akkoord te komen de economie schade toebrengt."

In Nederland dreigen problemen als in de VS volgens Dijsselbloem niet, ook niet als het Belastingplan zou worden weggestemd in de Eerste Kamer. Uitgaven gaan door, maar "sommige groepen" zouden wel heel veel last kunnen krijgen als de reparatie van hun koopkrachtverlies niet doorgaat als het Belastingplan niet wordt aangenomen.

Lees ook:

'Niemand gaat 59 procent belasting betalen'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl